Dilema din Baia lui Arhimede: Dacă cada se umple, căzile se…. umflă?

Robinetul curge. Arhimede face baie. Când intră în cadă, scoate o lege. “Evrika!”. Tocmai înţelesese că “volumul de apă dezlocuit trebuie să fie egal cu volumul unei părţi a corpului său, cea aflată în apă”.

De fapt, el găsise o modalitate de calcul foarte precisă pentru corpurile de forme neregulate – nu vorbesc de masă, pentru care exista cântarul, ci de volum.

Mai târziu, poate tot în cadă (dar una mai mare), formulează o nouă lege: “un corp cufundat într-un fluid este împins, de jos în sus, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dislocat de către corp”.

Legea plutirii corpurilor, cum mai este numită, a fost descoperită în mod empiric în secolul III î.Hr., dar demonstrată experimental deabia în secolul XVI d.Hr. (după aproape 1900 de ani!)

Grecii au intuit multe lucruri, de pildă, existenţa atomului (Democrit). Au durat cam 2300 de ani până să vină un englez, John Dalton, să formuleze o teorie ştiinţifică a atomului (1803). Ce să spun? Grecii aveau…. Principii!

 

Dacă astfel de “teme ştiinţifice” păreau o joacă pentru ei, mă întreb cum ar rezolva o problemă de… gramatică (a limbii române): “Dacă cada se umple, căzile ce fac?”

Cum este corect: Se umplă sau Se umplu? Care sunt formele corecte de persoana a III-a plural a verbului intranzitiv “a se umple”? El umple, ei umplu – ea se umple, ele se…. umplu?

Nu-ţi mai bate capul, Arhimede! Căzile tale n-or să se umple (aici e viitor popular, nu verb intranzitiv!), ci o să se umfle, pentru că le umplem pereţii cu… aer! Ţineţi cont că nu numai vasul pluteşte pe apă, dar şi balonul în aer – lichidul e fluid, dar fluidul poate fi şi gazos.

O ultimă întrebare – “Dacă cada se umflă, căzile ce fac?”….

Scrie un comentariu

Din categoria Gramatica ilustrata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s